ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΑΣ ΒΙΤΑΛΗ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Οι Σκοτεινές μητέρες της Λείας Βιτάλη

ταξιδεύουν  στο Παρίσι

Κυκλοφόρησε στο Παρίσι το νέο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Les Μoments Littéraires» με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ιδιαίτερη σχέση μητέρας-κόρης και τίτλο «Les mères obscures».. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύεται, για πρώτη φορά στα γαλλικά και σε μετάφραση  Μαλαματής Σουφαραπή, το διήγημα της Λείας Βιτάλη «Το Αυγό» το οποίο προέρχεται από τη συλλογή διηγημάτων της «Σκοτεινές μητέρες» (Εκδ. Πατάκη, 2005) (mères obscures στα γαλλικά) η οποία δάνεισε και τον τίτλο της σε όλο το λογοτεχνικό αφιέρωμα.

 

Στο διήγημα αυτό η Λεία Βιτάλη περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σε μια ηλικιωμένη γυναίκα και την κόρη της. Η κόρη ταΐζει καθημερινά τη γριά μητέρα της με το κουτάλι. Την ημέρα που, εξαιτίας μιας τυχαίας χειρονομίας, η κόρη θα επιστρέψει νοερά στο παρελθόν και θα θυμηθεί ότι οι ρόλοι κάποτε ήταν αντίστροφοι, η ζωή της θα αλλάξει για πάντα.

 

Όπως σημειώνει και το περιοδικό «Les moments Littéraires»: Η σχέση ανάμεσα σε μια μητέρα και την κόρη της πηγαίνει από την αγάπη στο μίσος και από τη σύμπνοια στη σύγκρουση. Οι δεσμοί και τα συναισθήματα που τις ενώνουν είναι πολύπλοκα. Τα κείμενα  του αφιερώματος είναι πολύ δυνατά και παρουσιάζουν με έντονο τρόπο την ποικιλομορφία αυτών των σχέσεων.

 

 Η παρουσίαση του νέου τεύχους (Ν.18) του λογοτεχνικού περιοδικού «Les moments Littéraires» θα γίνει στο βιβλιοπωλείο La Lucarne des Ecrivains (115, Rue de lOurcq, Paris) το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 19.30, παρουσία του διευθυντή του περιοδικού Gilbert Moreau και των συγγραφέων που συμμετέχουν στο αφιέρωμα: Anne Coudreuse, Jeanne Hyvrard, Lia Vitali, Lea Wajs κ.α.

 

Το «Les moments Littéraires» είναι μια εξαμηνιαία λογοτεχνική επιθεώρηση η οποία στηρίζει και προβάλει την «προσωπική γραφή», δημοσιεύοντας προσωπικά ημερολόγια, αλληλογραφίες και αυτοβιογραφικά κείμενα.

 

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Λείας Βιτάλη με τίτλο «Ιερή παγίδα. Το απόκρυφο χρονικό της Κωνσταντινούπολης» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2006 από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΡΙΤΙΚΕΣ